Ozon Terapi

Ozon terapisi, tıbbi ozon jenaratörlerinden elde edilen saf oksijen  molekülüdür. Yani yaşam ve enerji döngüsünün kaynağıdır. Dünyada yarım asırdır kullanılan ozon terapi ülkemizde de son yıllarda tıbbın her branşında başarısını kanıtladı.  Covid pandemisi döneminde yoğun bakım ünitelerinde hayat kurtarıcı etkisi oldu. Kış aylarında bağışıklığın desteklenmesi için en etkili terapilerin özellikle başında geliyor.

Soluduğumuz havanın içerisindeki oksijen gazı iki oksijen molekülünden oluşur. Ozon gazı ise üç oksijen moleküllü bir bileşiktir. Dünyayı çevreleyen atmosfer tabakasının yoğunluğuda ozon gazından oluşmaktadır. Ozon bileşiği  zehirli bir gaz iken, vücuda girdiği anda hayat kaynağımız olan oksijene  dönüşerek terapatik etkilere başlar.

Ozon gazı tıbbi amaçları dışındada dezenfeksiyon, leke temizliği, hava temizliği, temizleme ürünleri, mikropların elemine edilmesi, soğutma suları, selüloz imalatı, doğal atıkların yok edilmesi gibi daha pek çok alanda kullanılmaktadır. 

Ozon gazı tıp alanında; “ozon jenarötörü” denilen özel cihazdan elde edilen “ozon molekülü’’ kullanılarak uygun dozlarda, farklı yöntemler ile hastalara uygulanmaktadır. Ozonun vücudumuzda hem pek çok hastalığı tedavi edici etkisi, hem de tedaviye destek etkisi bulunmaktadır. Yüzlerce klinik çalışma ve bilimsel veri ozon terapinin etki mekanizmasını ve yararlarını ortaya çıkarmıştır.

Ozon terapi fayda görmek istediğimiz alana göre i.v olarak damardan majör uygulama, lokal olarak hastalık bölgesinden minör uygulama, rektal olarak bağırsaklardan ve torbalama ve cilt altına uygulama şeklindedir. 

Ozon terapinin en önemli etki mekanizmaları “oksidatif stresi” üzerine olandır. Vücudumuzda biriken toksinlerin/ serbest radikallerin miktarı; bu zararlı maddeleri elemine eden antioksidanların miktarından fazla ise oksidatif stres artar. Aşırı artan oksidatif stres vücudu yorar, yıpratır, hastalıklara açık hale getirir,  yaşlanmayı hızlandırır. Vücuttaki oksidatif stresi yok etmek mümkün değildir, çünkü vücudun doğal sürecinde de her daim oksidatif stres mevcuttur. Ayrıca bir miktar oksidatif stres vücudun temizlik görevlileri olan antioksidanların üretimini arttırmaktadır. 

Ozon terapi uygulanırken dikkat edilmesi gereken durumlar

  • İlaç kullanımı mevcutsa ozon terapinin 4 sa öncesi ve sonrasında alınması
  • Alkol tüketimi ozon terapinin 8 sa öncesinde ve mümkünse terapi süresince kesilmesi
  • Kan sulandırıcı ilaç ve gıdaların 1 gün boyunca alınmaması
  • Kemoterapi sonrası ozon uygulama için 3 gün beklenmesi
  • Gebelik döneminde ozon uygulamanın yapılmamasına
  • Tedaviye tok ve bol su içerek gelinmesine dikkat etmek gerekiyor.

 

Kimlere ozon terapi uygulanamaz:

Ozon güvenilir ve doğal bir tedavi yöntemidir. Doğru uygulandığında neredeyse hiçbir yan etkisi yoktur.Etki hücresel düzeyde başlar ve hissedilir seviyeye ulaşana kadar bir süre gereklidir.Sadece sınırlı hasta gruplarında uygulama önerilmez. Bunlar;

  • Favizim hastalığında(GL-6-F dehidrogenaz enzim eksikliğinde)
  • Aşırı hormon yüksekliği ile seyreden hipertiroidi
  • İleri derece kansızlık, kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olanlarda
  • Kronik ve tekrarlayıcı pankreas iltihaplarında
  • Yeni gelişmiş kalp krizi ve kanamalarda

Hangi hastalıklarda kullanılır;

Kullanım alanı çok geniş kapsamlıdır. Enfeksiyon hastalıkları, karaciğer hastalıkları, kanser hastalıkları, diyabet hastalığı ve kapanmayan ülseratif yaralar, nörolojik hastalıklar, kalp hastalıkları, hormonal hastalıklar, solunum sistemi hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, uyku problemleri, ağrı tedavileri, anti-aging tedavileri (lipoliz ve cilt yapısını onarmada, saçlı deri tedavilerinde), enerji artımada, kilo verme ve bölgesel zayıflama gibi alanlarda etkin bir terapi yöntemidir.