fbpx

Panik Atak

Anasayfa » Dr. Asuman Yeni » Panik Atak

Panik Atak

 

Kalp çarpıntısı. Baş dönmesi. Mide bulantısı. Uyuşma. Nefes almada güçlük. Göğüs ağrıları. Her şeyi kapsayan bir korku duygusu ne olabilir?  Kalp krizi mi? Hayır. Birçok insan için bunlar çok daha sıradan bir şeyin, panik atak rahatsızlığının huzursuz edici semptomlarıdır. Genellikle birdenbire ortaya çıkar. Ve özellikle ilk kez karşılaşıldığında, ne olduğunu bilmediğiniz için, ölüm korkusunu hissedebilirsiniz.

“Ölüyormuşum gibi hissettim”  diye ifade eder bu durumu yaşayanlar.

 

Panik Atak Nedir ?

 

Kalabalık bir otobüste ayakta durduğunuzu hayal edin. Aniden kalbiniz göğsünüzde çarpmaya başlar. Boğazınız kapanır ve sersemlik hissetmeye başlarsınız. Otobüsten inmezseniz kontrolü kaybedeceğinizden endişelenerek kapıya bakarsınız. Bu bir panik atak anıdır.

Genel kabulde panik atak, en az dört fiziksel ve duygusal semptomla birlikte ani bir korku başlangıcıdır. Ayrıca panik ataklar hızla başlar ve çoğu insan için 10 ila 30 dakika sonra kaybolur.

 

Panik Atak

Panik atak

 Panik atak belirtileri :

  • Çarpıntı, kalp çarpıntısı veya hızlı kalp atışı
  • Terlemek
  • Titreme
  • Nefessiz hissetmek
  • Boğulma hissi
  • Göğüs ağrısı veya rahatsızlığı
  • Mide bulantısı veya karın ağrısı
  • Baş dönmesi, dengesizlik, sersemlik veya bayılma hissi
  • Soğuk veya sıcak hissetmek
  • Uyuşma veya karıncalanma
  • Gerçek olmama veya kendinden kopma duyguları
  • Kontrolü kaybetme veya “delirme” korkusu
  • Ölüm korkusu

Panik ataklar yaygın olarak görülür. Aslında, yetişkinlerin yaklaşık % 28’i hayatlarının bir noktasında panik atak geçirirler.

Belirtiler kişiden kişiye değişir, tek tip değildir. Ancak aynı özelliklere sahiptir. Terleme, titreme veya üşüme gibi belirtilerin yanında kontrolü kaybetme korkusu ve hatta ölme korkusu da olabilir. Dörtten az sayıda belirti olduğunda panik atak “sınırlı” olarak kabul edilir. Bir kişinin tek başına bir olayı veya zaman içinde “panik bozukluk” olarak bilinen birden fazla atağı olabilir. Araştırmalar, panik atakların kadınlarda erkeklerden daha yaygın olduğunu göstermektedir. Genellikle 10 -30 dakika arasında sürdüğü tespit edilmiştir. Kişilerin hayatlarında olan bir şey hakkında endişeli olduklarında ortaya çıkabileceğini göstermektedir.

Panik atak yaşayanlar, kendilerini ölüyormuş gibi hissetseler bile yaşadıkları atak hayati tehlike oluşturmaz. Genellikle tahmin edilemez bir zamanda gerçekleştikleri  için ,  gelecek hakkında endişelenmek özellikle gücünüzü zayıflatır. Aynı zamanda yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye neden olur.

Ölüm korkusunun eşlik ettiği panik ataklar, terapi sayesinde kendi kendine öğrenilen başa çıkma mekanizmalarıyla veya çeşitli tekniklerin bir kombinasyonuyla bu yaygın rahatsızlık tedavi edilebilir. Atılması gereken adımlar; doğru bir teşhis konulmasını sağlaması ve kaygıyı tedavi etmesi için bir uzman ile iletişime geçmek en doğru yoldur.

 

Ölüm Korkusu

 

Ölüm yaşamın tamamlayıcısı, dengeleyicisidir. Aynı zamanda zıddıdır. Hepimiz yaşama merhaba derken aslında ölümü de kabullenmişizdir fark etmeden. Vaktini saatini bilemesek de varlığını biliriz ölümün. Yaşam ne kadar bildik, olumlu duygular barındırsa da, ölümde o derece yabancı, negatif  ve bilinmez duygular uyandırır içimizde. Ölümün varlığı korkutur bizleri. Düşünmeyi istemeyiz. Kocaman bir karanlıktır. İnançlı da olsak inançsız da, çok az insan ölümden korkmam diyebilir.

Belki de yaşamı bu kadar kıymetli yapan ölümün varlığıdır. 90 yaşındaki ninelerin bile yaşamak istiyorum daha doyamadım dünyaya demesi , dünyanın doyulmazlığından değil ölüme hissedilen korkudan kaynaklanmaktadır.

 

Ölüm korkusu; yaşanmış kayıplar, yalnızlıklar, çaresizlikler gibi streslerle hayatımıza sürekli olarak girebildiği gibi, panik atak şeklinde de görülebilir. Panik ataklar ölüm korkusunun çok kısa 10 – 15 dakika gibi süre içinde pik yaptığı 1-2 dakika ile 1 saat arasında uzayabilen çok yoğunlaşmış, sanki son nefesimizi alıyormuşçasına yakın hissedilen fiziksel belirtilerdir.

Şiddetli kalp çarpıntısı, boğulma hissi, göğüste ağrı, titreme, terleme, mide bulantısı, baş dönmesi gibi atakları olur. Kişi kendini acilde bulur her seferinde.

Bir süre sonra, artık hastalığına alışsa da ölüm duygusundan çıkamaz. Panik ataklardaki stres çok yüksektir. Genellikle nefessiz kalma ,nefes alamama ile ilgili stres anları ile ortaya çıkarlar. Boğulma anları, çok ani alınan kötü haberler, bir yerde sıkışıp kalma , karabasan görme, bir yakının kaybı, çok yoğun korkular sonrasında ortaya çıkan bir duygudur ölüm korkusu.

 

Panik Atak Terapisi

 

Kaygı tedavi edilmez ise, kişinin hayatının panik ataklardan ve bunlardan kaçınma ya da gizleme girişimlerinden ciddi şekilde etkilendiği noktaya kadar kötüleşebilir. Aslında, birçok insan bu durumla başa çıkmaya çalışırken arkadaşları ve ailesi ile sorunlar yaşamış, okulda başarısız olmuş veya işini kaybetmiştir. Ataklarda kendiliğinden iyileşme dönemleri olabilir. Ancak kişi bu semptomları olan kişiler için özel olarak tasarlanmış tedaviler almadığı sürece panik ataklar genellikle ortadan kalkmaz.

Sık sık, yoğun ve kalıcı ölüm veya ölümle ilgili endişeler yaşıyorsanız, sizi sıkıntıya sokuyor ve yaşam kalitenizi, yaşamınızı, işinizi ve ilişkilerinizi etkiliyorsa, yardım isteme zamanı gelmiş olabilir.

Bir terapi süreci, sadece ölüm ve ölmenin doğasında bulunan belirsizliği, kontrol eksikliğini ve bilinmeyen faktörleri kabul etmenin bir yolunu bulmana yardım edecektir. Aynı zamanda hayatını yeniden dolu dolu yaşayabilmen için daha az kaygı yaşamana da yardım edecek.

Tedavi edilmeden bırakıldığında panik atak, çok zayıflatıcı ve izole edici bir hastalık haline gelebilir. Ayrıca agorafobi veya diğer fobiler gibi akıl sağlığı durumlarını geliştirme riskinizi de artırabilir .

Panik bozukluğunun tedavi yöntemlerinden birisi de terapidir. İnsanlara panik  ataklarını farklı şekilde nasıl göreceklerini öğretir. Aynı zamanda kaygıyı azaltmanın yollarını gösterir. Deneyimli bir profesyonel tarafından uygun tedavi, panik bozukluğu olan kişilerin % 70 ila 90’ında panik atakları azaltabilir veya önleyebilir. Çoğu hasta, birkaç haftalık tedaviden sonra önemli ilerleme gösterir.

“Panik atak veya endişe, hayatı istediğiniz gibi yaşamayı zorlaştırıyorsa veya sıkıntıya neden oluyorsa, profesyonel yardım almanın zamanı gelmiş olabilir.”

Elizabeth Duval

 

İnsanlar çok fazla panik atak geçiriyorlarsa, belirli kaygı tetikleyicilerini belirlemek gerekir. Bununla birlikte bu tetikleyicileri yönetmenin yollarını bulmaya yardımcı olmak için onlarla birlikte çalışmak isteriz.

İyileşme, hasta ile hekimin ilk görüştüğü andaki güven ile başlar. Hastanın hekimine, hekimin de hastasını iyileştireceğine olan inancının tam olması gerekir.

İyileşme için önce iyi olacağınıza inanmanız gerekir. Sizden bağımsız bir tedavi olmaz. Tedaviyi kendiniz yaratabilirsiniz.

 

 

Ruhsal Dengeleme Terapileri ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki form üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

1 Step 1
Detaylar için randevu alabilirsiniz
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder