Ağır metal zehirlenmesi nedir?
Ağır metal zehirlenmesi, vücudunuzda çeşitli ağır metallerin birikmesidir. Çevresel ve endüstriyel faktörler, yediğiniz yiyecekler ve soluduğunuz hava dahil olmak üzere sizi her gün yüksek düzeyde ağır metallere maruz bırakır.
Bu metallerden bazıları; çinko, bakır ve demir gibi küçük miktarlarda sizin için iyidir. Ancak aşırı maruz kalma, Wilson hastalığında olduğu gibi ağır metal zehirlenmesine yol açabilir . Bu ölümcül olabilir.
Maruziyet düzeyinize bağlı olarak, tıbbi gözetim altında intravenöz olarak verilen ilaçlar bu toksinleri uzaklaştırabilir. Bu ilaçlar şelasyon adı verilen bir işlem olan metallere bağlanır. Doktorunuz metal toksisitesini ölçmek için kanınızı, idrarınızı ve saçınızı test edecektir.
Şelasyon tedavisine ek olarak, “ağır metal detoksu” gibi doğal bir tamamlayıcı terapiyi düşünebilirsiniz. Metali vücudunuzdan çıkarmaya yardımcı olmak için elektriksel olarak çeken yiyecekleri içeren bazı diyet seçenekleri de size terapi sürecinde eşlik edebilir.

Ağır Metal Zehirlenmesinin Belirtileri
Metallere uzun süre maruz kalmak toksik olabilir ve baş ağrısından organ hasarına kadar değişen zararlı yan etkilere neden olabilir. Ağır metal toksisiteniz varsa tıbbi tedavi görmeniz önemlidir.
Ağır metal toksisitesinin belirtileri, aşırı maruz kaldığınız metal türüne bağlı olarak değişir. Cıva, kurşun, arsenik ve kadmiyum, daha yaygın olarak aşırı maruz kalınan metallerden bazılarıdır.
Bu metallerle ilişkili akut semptomlar şunları içerir:
- Baş ağırısı
- Karın ağrısı ve kramp
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Yorgunluk
- Nefes almada zorluk
Daha şiddetli kronik ağır metal zehirlenmesi vakalarında, aşağıdakileri içeren semptomlarla karşılaşabilirsiniz:
- Yanma ve karıncalanma hissi
- Kronik enfeksiyonlar
- Bilinç kararması
- Görsel rahatsızlıklar
- Uykusuzluk hastalığı
- Felç
Ağır Metal Maruziyeti İçin İyi ve Kötü Yiyecekler
Çoğu insan, yedikleri yiyecekler nedeniyle sistemlerinde ağır metal birikimi yaşar. Bazı araştırmalar, belirli gıdalardan kaçınarak bu toksinlere aşırı maruz kalmayı önleyebileceğinizi önermektedir. Sistemden ağır metal çıkardığı bilinen diğer yiyecekleri yemek de işe yarayabilir.
Tavsiye edilen yiyecekler
Bazı yiyecekler, vücudunuzdaki ağır metalleri atarak detoksifiye etmenize yardımcı olabilir.
Vitamin ve mineral içeriği yüksek yiyecekler yemek, ağır metallere maruz kalanlar için koruyucu etkilere sahip olabilir.
Ağır metal detokslu yiyecekler şunları içerir:
- Kişniş
- Sarımsak
- Yaban mersini
- Limon suyu
- Spirulina
- Chlorella
- Arpa otu suyu tozu
- Kori
- Yeşil çay
- Domates
- Probiyotikler
Ayrıca, önerilen günlük vitamin alımını alamıyorsanız, bir uzman yardımıyla takviye alabilirsiniz.
Kaçınılması gereken yiyecekler
Etkili bir ağır metal detoksu, sağlıklı meyve ve sebzeleri dahil etmekten daha fazlasını içerir . Ağır metal zehirlenmesinin etkilerini en aza indirmek veya tamamen önlemek için bazı yiyecekleri diyetinizden çıkarmanız gerekir.
Bu özellikle işlenmiş gıdalar ve fazla yağlar için geçerlidir . Bu besinler minimum besin değerine sahiptir ve detoks sürecini yavaşlatır. Bunun nedeni, yağların çıkarmak istediğiniz zararlı maddeleri emme eğiliminde olmasıdır.
Ağır metal detoks diyetinizde sınırlandırmanız veya kaçınmanız gereken bazı yiyecekler şunları içerir:
- Pirinç ( özellikle kahverengi pirinç ) çünkü genellikle arsenik içerir
- Daha fazla cıva içerme eğiliminde oldukları için daha büyük ve uzun ömürlü balıklar
- Alkol
- Organik olmayan yiyecekler
Ağır Metal Detoksu
Ağır metal zehirlenmesi olan kişiler için, yaşamı tehdit eden komplikasyonları önlemek için bir ağır metal detoksu gerekli olabilir. Doktorlar, penisilamin veya dimerkaprol gibi metallere bağlanan ve onları vücuttan dışarı taşıyan belirli ilaçlar kullanabilirler.
Vücutta birikebilecek ağır metallere düşük ancak düzenli maruziyeti olan kişiler için, ağır metal detoksu çeşitli kronik durumların önlenmesine yardımcı olabilir. Bazı araştırmalara göre, ağır metal detoksu böbrek, kardiyovasküler ve nörolojik rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olmaktadır .
Bazı takviyeler, vücudu ağır metallerden detoksifiye etmek için de işe yarayabilir. Bununla birlikte, insanlar herhangi bir yeni takviye almadan önce doktorlarına danışmalı ve ağır metallerden doğal olarak detoks yapmayı hedeflerken her zaman bir uzmanın rehberliğine uymalıdır.