Bağımlılık Tedavileri

Toplum olarak en yaygın rastladığımız bağımlılıklar sigara, alkol, madde, kumar bağımlılıkları ile birlikte sanayileşmenin, nüfus artışının sebep olduğu bozulmuş gıda genetiği ve yeni gıda kaynaklarının doğal olmayan üretimleri sonucu oluşan aşırı şeker ve karbonhidrat içeren gıda bağımlılıkları, teknolojinin şekil değiştirmesi ile hayatımızın her alanını kaplayan internet ve oyun bağımlılıkları her yaşta görülmekle birlikte, özellikle yetişme çağında olan çocuklarımız için tehlikeli boyutlara gelmiştir.

Başlarda masum olan keyif verici ve bizim kontrolümüzde olan   davranışlar bir süre sonra bedenimizde ve ruhumuzda yarattığı kimyasal değişimler ile bizi olumsuz etkilemeye başlar. Hücresel seviyede başlayan bu değişimlerle artık o bağımlılık bizi kontrol etmeye başlar. Bizim ona dur diyebilme mekanizmamız güçsüzleşir. Daha ilerleyen dönemlerde bağımlılığı yaratan maddenin veya alışkanlığın bizde yarattığı maddi, manevi, sosyal, ekonomik ve fiziksel çöküşleri altında daha çok travmatize olur. Yalnızlaşırız. Kaygı ve stres bozukluklarından ölüme kadar gidebilen hastalık tablolarına sebep olabilir.

Bağımlılık kısaca, bizim kontolümüzden çıkmış ve miktar olarak ayarlayamadığımız davranış veya madde kullanımı olarak açıklayabiliriz. Bu madde tıbbi sınırları aşmış ilaçda olabilir, legal olan ama hiç masum olmayan toksik olarak yüklü sigarada olabilir veya her gördüğümüz veya aklımıza geldiğinde elimizin gitmesini engelleyemediğimiz şekerli gıdalarda olabilir. Dozunda ayarlanmayan her davranış toksiktiktir.

Bağımlılığa götüren sebepler kişiye özeldir. Tabiki yaşanılan çevre, aile, sosyo-ekonomik durumdaki zorluklar, genetik yatkınlıklar bağımlılığı besleyen sebeplerdir. Ama hepsinden önemlisi kişinin duygusal rezervlerindeki boşluklardır. Bilgi ve iletişim cağında bağımlılıkların zararları konusunda bilgisiz olabilme şansı çok azdır. Bir kereden bir şey olmaz diye başlanan tüm bağımlılıklar aslında bilinçaltında bilinir ki bir kereden çok şey olabilir ve tehlikeli boyuta varabilir. Öyleyse ateşe bile bile elimizi uzatmaya bizi götüren sebepler kişinin özelinde incelenmeli ve realize edilmelidir.

Bağımlılıklar tedavi edilebilirler. Mutlaka destek alınmalıdır. Bu destekte bütüncül bakışla hastayı ele almalı ve doktor kontrolünde fiziksel, ruhsal ve hata düşünsel boyutta olmalıdır. Hasta bu tedavilerinde aile tarafından da desteklenmelidir.

Kliniğimizde bağımlılıklarla çalışırken her hastaya özel program uygulanmaktadır. Genel bir tedavi protokolü olmakla birlikte gidilen ve kullanılan terapiler farklı olabilir. Süreçler sigara bağımlılığı için tek seans olurken diğer bağımlıklıkarda daha uzun solukludur.

Tedavilerimiz genel olarak haftalık periyotlarla uygulanılan GETAT terapileri, paranteral destekler (glutatyon terapisi, C vitamini, NAD vb.), son teknoloji cihazlarla yapılan uygulamalar kombine olarak uygulanmaktadır.