Özgüven eksikliği, başka bir tabirle düşük benlik saygısı, zaman zaman hepimizi etkileyen, güçsüz ve beceriksiz hissetmemizi sağlayan duygu. Bu nedenle öz güveniniz ne kadar düşükse, zihinsel sağlığınız ve günlük yaşamınız o derece olumsuz etkilenmektedir.
Özgüvenli olmak bizi yüceltirken, özgüven eksikliği duygularımızı ve düşüncelerimizi aşağı çeker. İş hayatımız, özel hayatımız ve sosyal hayatımızda bu eksikliğin getirdiği sorunlar yaşarız. Hiçbir şey yeterince iyi değildir. İyi bir eş, iyi bir çalışan veya iyi bir ebeveyn olmadığımızı düşünürüz. Başkalarına göre güzel bir hayata sahip olsak da bir şeyler hep yarımdır. Suçlu olduğumuz ve yetemediğimiz bir yer mutlaka buluruz kendimizde. Yaşanılan tüm olumsuzlukların sebebini kendimizde ararız. Ama başarılarımız tesadüfen olmuştur.
Düşük benlik saygısı, kendinizi yeterince düşünmemek veya kendinize olan saygınızı düşük tutmak. Eğer özgüveniniz düşükse, kendinize güvenemeyebilir, yetenekli hissetmeyebilirsiniz. Bu düşüncelerinizden dolayı endişeli halde yaşar, kendinizi sert bir şekilde durmadan eleştirirken bulursunuz. Sanki hayatınızda hiçbir şeyi mükemmel yapamıyor gibi düşünür, başkalarına göre iyi yaptığınız işlerde bile bir kusur ararsınız.
Korkularımız, kararsızlıklarımız ,yarım bırakmışlıklarımız vardır. Kendimizi ifade etmeye çekiniriz. Mutlu değilizdir kendimizle…
Özgüven Eksikliğinin Nedenleri
Düşük benlik saygısı duygusunun altında, kendimizle ilgili sahip olduğumuz olumsuz inanç ve görüşler yer almaktadır. Bazı insanlar kendileri hakkındaki olumsuz yargılarının çok sert olduğunu bilirken, diğerleri bu inançlara o kadar güçlü bir şekilde sarılırlar ki gerçek gibi hissedebilirler. Neyse ki benlik saygınızı geliştirmek için yararlı psikolojik yaklaşımlar var.
Özgüven duygumuz bebeklikten itibaren başlar. Anne karnından çıktığı anda, bebek güven duygusunu arar. Anne sıcaklığı o güven duygusunun sembolüdür. Bu yüzden bebeklerin anne temasının yoğun olması istenmektedir. Daha sonra aile çatısı altında olgunlaşır. Böylelikle çevreyle temasta ilk filizlerini verir. Ama en önemli zaman dilimi bebeklik ve çocukluk yıllarıdır..
Özgüven eksikliğinin getirdiği değersizlik duygularının temelinde, çoğunlukla yaşanmış stres faktörleri vardır. Doğarken tüm canlılar değer duygusuyla var olurlar. Yalnız içinde bulundukları çevrenin şartlarına göre bu duyguda artmalar veya azalmalar olabilir. En önemli etken ailedir. Ailede değerlilik hissini kazanan bir bireyin temel taşları sağlam oturur. Böylelikle diğer dış etmenlerden daha az yara alır. En güvende olduğumuz ama en çok yara aldığımız yerdir aile çatımız. Onlara sonsuz güvenle başlarız yolculuğumuza..
Ta ki yaşananlar özgüven kabuğumuzu delip geçene kadar… Değersizlik duygularının altında çoğunlukla suçluluk duygusu yaratan stresler vardır. Bu anları boşalttığımızda bu duygu rahatlayıp kaybolur.
Belli Başlı Özgüven Eksikliği Nedenleri ;
- Cezalandırma veya ihmal gibi erken deneyimler,
- Başkalarının beklentilerini karşılayamamak,
- Akran grubunuzun standartlarını karşılamamak,
- Yeterli sevgi, sıcaklık, ilgi, övgü veya cesaret görmemek,
- Fiziksel sağlık sorunları,
- Maddi problemler,
Özgüven Eksikliği Terapisi
Terapi yapmak ve inançlarımızı, davranışlarımızı ve kendimiz hakkında nasıl düşündüğümüzü değiştirmek özgüvenimizi artırabilir. Pek çok insan, erken çocukluktan günümüze kadar benlik saygısı sorunları ile mücadele etmektedir. Bu nedenle çoğu insanın kendi başına tedavi edemediği bir durum olduğundan, bu durum için genellikle terapi aramak gerekir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, bu ciddi zihinsel sağlık sorunlarına ve hatta kendine zarar vermeye yol açabilmektedir.
Sizi daha gerçekçi bir benlik duygusuna yönlendirecek destekleyici ve şefkatli bir terapistle çalışmak çok önemlidir. Çünkü düşük benlik saygısının sahip olabileceği derinliği kavramanın üstesinden gelmek için, risk almanıza ve pozitiflere odaklanmanıza yardımcı olacak ve cesaretlendirecektir.
Öz-değer sorunlarını tedavi etmek için kullanılan terapi, genellikle “kişi merkezli” dir. Yani içeriden dışarıya çalışıyorsunuz. Acı veren duyguları hafifletmek için sebebi tanımanıza ve olumsuz inançları, şüpheleri ve endişeyi izlemenize yardımcı olur. Ayrıca yapıcı eylemlerde bulunmanızı sağlar.
Benlik saygısı sorunları olan kişilerin düzenli olarak karşılaştıkları kapana kısılmış duygu durumunu değerlendirmeyi öğrenerek ve olumsuz düşünceleri değiştirerek iyileştirilebilir. Kendini ve durumu yeni ve objektif bir şekilde görmek, düşük özgüveni olan kişiler için güçlü psiko-dinamiğin üstesinden gelmenin anahtarıdır.
Düşük öz-değer duygularınız çocukluktan kaynaklanıyorsa, problemlerinizi ele almak imkansız bir görev gibi görünebilir. Ancak benlik saygınızı artırmak ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz şeyler var.
Görüşlerinizi yazın.