Hipertansiyon
Hipertansiyon (Yüksek Kan Basıncı)
Hipertansiyon (yüksek tansiyon), kan basıncınız sağlıksız seviyelere çıktığında ortaya çıkar. Kan basıncı ölçümünüz, kan damarlarınızdan ne kadar kan geçtiğini ve kalp pompalarken kanın karşılaştığı direnç miktarını hesaba katar.
Dar arterler direnci artırır. Atardamarlarınız ne kadar dar olursa, tansiyonunuz o kadar yüksek olur. Uzun vadede artan basınç, kalp hastalığı da dahil olmak üzere sağlık sorunlarına neden olabilir.
Hipertansiyon tipik olarak birkaç yıl içinde gelişir. Genellikle herhangi bir belirti fark etmezsiniz. Ancak semptomlar olmasa bile, yüksek tansiyon kan damarlarınızda ve organlarınızda, özellikle de beyin, kalp, gözler ve böbreklerde hasara neden olabilir.
Erken teşhis önemlidir. Düzenli kan basıncı ölçümleri, size ve doktorunuza herhangi bir değişiklikte fark etmenize yardımcı olabilir. Kan basıncınız yükselirse, doktorunuz, sayının yüksek kalıp kalmadığını veya normal seviyelere geri dönüp dönmediğini görmek için birkaç hafta içinde kan basıncınızı kontrol ettirebilir.
Hipertansiyon tedavisi, hem reçeteli ilaçları hem de sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri içerir. Durum tedavi edilmezse, kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
HİPERTANSİYON NEDENLERİ
İki tür hipertansiyon vardır. Her türün farklı bir nedeni vardır.
Birincil hipertansiyon
Birincil hipertansiyona “esansiyel hipertansiyon” da denir. Bu tür bir hipertansiyon, tanımlanabilir bir neden olmaksızın zamanla gelişir. Çoğu insanda bu tür yüksek tansiyon vardır.
Araştırmacılar, hangi mekanizmaların kan basıncının yavaşça artmasına neden olduğu konusunda hala belirsizliği vurgulamaktadır. Bir faktör kombinasyonu rol oynayabilir. Bu faktörler şunları içerir:
- Genler : Bazı insanlar genetik olarak hipertansiyona yatkındır. Bu, ebeveynlerinizden miras kalan gen mutasyonlarından veya genetik anormalliklerden olabilir.
- Fiziksel değişiklikler : Vücudunuzda bir şey değişirse, vücudunuzda sorunlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Yüksek tansiyon bu sorunlardan biri olabilir. Örneğin, yaşlanmaya bağlı olarak böbrek fonksiyonunuzdaki değişikliklerin vücudun doğal tuz ve sıvı dengesini bozabileceği düşünülmektedir. Bu değişiklik vücudunuzun kan basıncının artmasına neden olabilir.
- Çevre : Zamanla, fiziksel aktivite eksikliği ve kötü beslenme gibi sağlıksız yaşam tarzı seçimleri vücudunuza zarar verebilir. Yaşam tarzı seçimleri kilo sorunlarına yol açabilir. Fazla kilolu veya obez olmak, hipertansiyon riskinizi artırabilir.
İkincil hipertansiyon
İkincil hipertansiyon genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve birincil hipertansiyondan daha şiddetli hale gelebilir. İkincil hipertansiyona neden olabilecek faktörler şunları içerir:
- Böbrek hastalığı,
- Obstrüktif uyku apnesi,
- Doğuştan kalp kusurları,
- Troid ile ilgili sorunlar,
- İlaçların yan etkileri,
- Uyuşturucu madde kullanımı,
- Alkolün sürekli ve aşırı kullanımı
- Böbrek üstü bezi sorunları,
- Belirli endokrin tümörler
Hipertansiyonun belirtileri nelerdir?
Hipertansiyon genellikle sessiz bir durumdur. Çoğu insan herhangi bir belirti yaşamaz. Hipertansiyon durumunda, semptomların belirgin hale gelmesini sağlayacak kadar şiddetli seviyelere ulaşması yıllar, hatta on yıllar alabilir. O zaman bile, bu semptomlar başka sorunlara bağlanabilir.
Şiddetli hipertansiyon belirtileri şunları içerebilir:
- Baş ağrısı
- Nefes darlığı
- Burun kanaması
- Kızarma
- Baş dönmesi
- Göğüs ağrısı
- Görsel değişiklikler
- İdrarda kan
Bu semptomlar acil tıbbi yardım gerektirir. Hipertansiyonu olan herkeste görülmezler, ancak bu durumun bir semptomunun ortaya çıkmasını beklemek ölümcül olabilir.
Hipertansiyonunuz olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, düzenli kan basıncı ölçümleri almaktır.
Yüksek tansiyon ölçümleri nasıl anlaşılır?
İki sayı bir kan basıncı ölçümü oluşturur:
- Sistolik basınç : Bu ilk veya en üst sayıdır. Kalbiniz attığında ve kan pompaladığında arterlerinizdeki basıncı gösterir.
- Diyastolik basınç : Bu ikinci veya en alttaki sayıdır. Kalp atışları arasındaki atardamarlarınızdaki basıncın okunmasıdır.
Beş kategori, yetişkinler için kan basıncı ölçümlerini tanımlar:
- Sağlıklı: Sağlıklı bir kan basıncı okuması 120/80 milimetre civadan (mm Hg) azdır.
- Yükseltilmiş: Sistolik sayı 120 ile 129 mm Hg arasındadır ve diyastolik sayı 80 mm Hg’den azdır. Doktorlar genellikle yüksek kan basıncını ilaçla tedavi etmezler. Bunun yerine, doktorunuz sayılarınızı düşürmek için yaşam tarzı değişikliklerini teşvik edebilir.
- Evre 1 hipertansiyon: Sistolik sayı 130 ila 139 mm Hg arasında veya diyastolik sayı 80 ila 89 mm Hg arasındadır.
- Evre 2 hipertansiyon: Sistolik sayı 140 mm Hg veya daha yüksektir veya diyastolik sayı 90 mm Hg veya daha yüksektir.
- Hipertansif kriz: Sistolik sayı 180 mm Hg’nin üzerindedir veya diyastolik sayı 120 mm Hg’nin üzerindedir. Bu aralıktaki kan basıncı acil tıbbi müdahale gerektirir. Kan basıncı bu kadar yüksek olduğunda göğüs ağrısı, baş ağrısı, nefes darlığı veya görsel değişiklikler gibi semptomlar meydana gelirse, acil serviste tıbbi bakıma ihtiyaç vardır.
Yüksek tansiyon için tedavi
Hipertansiyon, uyku bozuklukları ve kronik ağrı gibi kronik stresle ilişkili durumların tedavisi söz konusu olduğunda modern tıp her zaman en iyi çözüme ulaştıramayabilir.
Madison’daki Wisconsin Üniversitesi Tıp ve Halk Sağlığı Fakültesi’nde bütünleştirici sağlık tıbbi direktörü olan Adam Rindfleisch, “Geleneksel modelde, genellikle ‘bul, düzelt’ zihniyetine kapılıp kalabiliriz ” diyor . “Bu model, bir enfeksiyon veya kırık bir kemikle uğraşıyorsanız işe yarar; ancak şu anda gördüğümüz tüm kronik hastalıklarla çalışmak açısından, etkin bir yardımcı olmuyor. ”
Bütünleştirici tıpta kullanılan iyi yaşam terapileri, sadece şikayeti ele almaktan ziyade tüm kişiyi tedavi etmeyi amaçladığından stresle ilgili rahatsızlıkları olan kişiler için iyi bir seçim olacaktır.
Geleneksel batı tıbbından çok, bütüncül ve tamamlayıcı tıp sağlık sorunlarının temel nedenlerine ulaşmakta daha başarılıdır. Terapiler, kronik stresin kaynaklarını ve semptomlarını ciddiye alarak ilerler. Bir kişide neyin yanlış olduğunu değil, o kişinin her yönünü anlamaya çalışarak bütüncül başarılı bir tedaviye ulaştırabilir.