Glutatyon – C Vitamini
Glutatyon nedir?
Glutatyon, bağışıklık hücreleri de dahil olmak üzere insan vücudundaki her hücre tarafından üretilen doğal olarak oluşan bir peptiddir. Bu güç merkezi molekülü üç temel amino asitten oluşur: sistein , glutamat ve glisin.
Glutatyon son derece güçlü bir antioksidandır ve hemen hemen tüm vücut fonksiyonlarının anahtarıdır. Glutatyon tükendiğinde hücre ölümüne neden olur. Glutatyon seviyeleri yeterince yüksek olduğunda, diğer faydaların yanı sıra hücrelerinizi serbest radikallerin neden olduğu hasardan korur. Glutatyon doğrudan hücre içine girerek oksidan maddeye bağlanır ve nötralize eder. Hücre içi detoksu sağlar.
Glutatyonun Faydaları
Glutatyonun sağlık, güzellik ve uzun ömür için olağanüstü ve geniş kapsamlı faydaları vardır. Geniş çapta incelenmiştir ve “tüm antioksidanların annesi” olarak bilinir.
- Glutatyon bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir ve hastalıklarla savaşmaya ve önlemeye yardımcı olur.
- Glutatyon, hiper pigmentasyonu silerek ve hücrelerde melanin üretimini engelleyerek cildi aydınlatır ve parlatır.
- Glutatyon iltihabı azaltır.
- Glutatyon, vücudunuzdaki yağların parçalanmasına ve temizlenmesine yardımcı olur.
- Glutatyon vücudunuzun ilaçlara dirençli olmasını engeller.
- Glutatyon, yüksek enerji ve zihinsel berraklık sağlar.
- Glutatyon yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir.
- Glutatyon, uyku kalitesini artırabilir ve uyku apnesi kaynaklı stresle mücadele edebilir.
- Glutatyon nihai detoksifikatördür ve oksidatif stresle savaşır
Yüksek glutatyon seviyeleri doğrudan vücudunuzdaki her sistem için genel sağlığa ve işleve karşılık gelir. Hücreleriniz glutatyon üretir, ancak genellikle her gün karşılaştığımız yüksek seviyelerde serbest radikallerle (çevresel toksinler, alkol, stres ve daha fazlasıyla) başa çıkmak için yeterli değildir.
Glutatyon Tedavisi
Glutatyon IV infüzyonu, sindirim sisteminizi atlar ve güçlü antioksidanı doğrudan en iyi şekilde yapabileceği kan dolaşımınıza iletir. Kanınızdaki yüksek glutatyon seviyeleri beyninize, kalbinize, akciğerlerinize, kas dokunuza ve vücudunuzun her yerine taşınır. Böylece hücreleriniz glutatyonun detoksifiye edici ve koruyucu özelliklerinden yararlanabilir.
Ayrıca Glutatyon tedavisi sürecinde glutatyon ile C vitamini almak emilimi önemli ölçüde artıracaktır
Vücudunuzun ne kadar iyi emilim sağladığı ve glutatyon ürettiği, benzersiz vücut kimyanıza, yaşınıza, sağlığınıza ve diğer birçok faktöre bağlıdır. Maksimum emilim elde etmenizi ve glutatyonun tüm faydalarını sağlamanın en iyi yolu bir IV infüzyonudur.
Glutatyon Eksikliği nedir ?
Düşük glutatyon seviyeleri yorgunluğa, baş ağrısına, depresyona ve hatta deri döküntülerine neden olabilir.
Glutasyon seviyeleri stres, hastalık, ilaçlar, enfeksiyonlar, toksinler, radyasyon ve yaşlanma ile tükenebilir. Vücudunuz glutatyon üretir, ancak tükenme üretimi aşarsa, yetersiz kalabilirsiniz.
Glutatyon eksikliğinin belirtileri ;
- Kronik yorgunluk ve / veya zayıflık
- Baş ağrısı / baş dönmesi
- Uyku sorunları
- Sık soğuk algınlığı
- Dermatit
- Konsantrasyon zorluğu
- Ağrılı eklemler
- Ruh hali ve / veya depresyon
Otoimmün bozukluklar, fibromiyalji, kalp hastalığı, cilt bozuklukları ve daha fazlasını içeren birçok kronik sağlık durumu, düşük glutatyon seviyeleri ile ilişkilidir. Çoğu durumda, kronik sağlık sorunları için reçete edilen ilaçlar glutatyonu daha da tüketir.
Glutatyon eksikliğine ne sebep olur?
Araştırmalar, düzenli egzersizin vücuttaki glutatyon seviyelerini korumaya veya iyileştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.
Yaşlandıkça glutatyon seviyeleri azalır. Bazı hastalıklar ve sağlık koşulları da glutatyon kaynaklarını azaltabilir. Düşük glutatyon seviyeleri kötü sağlıkla bağlantılıdır. Bu, insanların yaşlandıkça çeşitli sağlık sorunları geliştirme olasılığının daha yüksek olmasının bir nedenidir.
Düşük glutatyon seviyelerine bağlı sağlık riskleri:
- Kanser
- 2 tip diyabet
- HIV / AIDS
- Karaciğer sirozu
- Parkinson hastalığı
- Alzheimer hastalığı
- Romatizmal eklem iltihabı
Sağlık sorunları, azalmış glutatyona neden olabilir. Genetik eksiklikler ve gerekli enzimlerin eksikliği nedeniyle yeterince glutatyon üretemeyebilirsiniz.
Yenileyici glutatyon, bu önemli antioksidanın düşük seviyeleriyle ilişkili birçok sağlık sorununun semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olur.
Glutatyon Açısından Zengin Besinler
Bol miktarda taze, organik ürün ve işlenmemiş et yemek, glutatyon seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir.
Glutatyon doğal olarak hücrelerde yapılır.Ancak verimli oluşum için belirli vitaminler açısından yüksek katı bir diyet gerektirir.
Glutatyon oluşumunu artıran bazı yiyecekler ve takviyeler şunlardır:
- B6, B9, B12 Vitaminleri ve biotin bakımından zengin besinler,
- C ve E vitamini yönünden zengin besinler,
- Deve dikeni,
- Peynir altı suyu proteini,
- Kükürtlü yiyecekler (aşağıya bakın)
Glutatyon, gıda kaynaklarından kolayca emilmez. Bununla birlikte, kükürtlü amino asitler bakımından yüksek bazı yiyecekler, glutatyon seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir:
- Avokado
- Kuşkonmaz
- Brokoli ve Karnabahar
- Sarımsak ve Soğan
- Ispanak ve Lahana
- İşlenmemiş et
Bol miktarda taze ürün içeren organik bir diyet, vücudunuzun daha fazla glutatyon üretmesine yardımcı olabilir. Ancak ideal bir diyet bile sindirim sisteminde ideal olarak işlenip emilemeyebilir.
Glutatyon emiliminizden ve yararlandığınızdan emin olmanın en iyi ve en hızlı yolu, sindirim sistemini tamamen atlamak ve glutatyon IV infüzyonları almaktır.
Glutatyon ve C vitamini
Glutatyon ve C vitamini (askorbik asit), vücudunuzun toksinleri ve diğer oksitleyici maddeleri nötralize etmesine ve hücrelerinizi korumasına yardımcı olan güçlü ve çok yönlü antioksidanlardır.
Glutatyon ve C vitamini de birbirleriyle faydalı şekillerde etkileşime girer. C Vitamini vücuttaki glutatyon seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca glutatyon, oksitlenmiş dehidroaskorbat (oksitlenmiş askorbik asit) aktif formuna geri dönüştürür.
C vitamini, serbest radikallere saldırma işini paylaşarak daha fazla glutatyon bırakarak glutatyon seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Hem C vitamini hem de glutatyon, serbest radikalleri etkisiz hale getirmek için çalışmakla kalmaz, aynı zamanda her birinin işini daha iyi yapmasına da “yardımcı olur”.
Glutatyon C vitamini ile alınmalı mı?
Bir çalışma, C vitamini takviyelerinin insan lenfositlerinde (lenfatik sistemde bulunan bir tür beyaz kan hücresi) glutatyon düzeylerini artırdığını buldu.
Farklı bir çalışma, kırmızı kan hücrelerinde ölçülen glutatyon seviyelerini izledi ve günde en az 500 mg C vitamini takviyesi alan yetişkinlerin neredeyse % 50 daha yüksek glutatyon seviyelerine sahip olduğunu buldu.
Glutatyon vücut tarafından yapılabilirken, C vitaminini yapamaz. Diyetinizi intravenöz glutatyon ve C vitamini ile desteklemek, her iki besinin de faydalarını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir.
Glutatyon beyin için iyi midir?
Glutatyon, beyin hücreleri de dahil olmak üzere vücuttaki serbest radikallerin hücresel detoksifikasyonu için çok önemlidir. Beynin en iyi şekilde çalışması için çok fazla oksijene ihtiyacı vardır. Bu da birçok serbest radikal ürettiği anlamına gelir. Bu, beyni oksidatif hasara özellikle duyarlı hale getirir. Glutatyon eksikliği, beyninizin oksidatif strese karşı doğal savunmasını zayıflatır. Yeterli glutatyon seviyelerini korumak, serbest radikalleri uzaklaştırır ve beyin fonksiyonunu destekler.
Beyniniz % 70’den fazla sudan oluşur ve susuz kaldığında düzgün çalışamaz. Gerekli besinler ve glutatyon, beynimizi dengeli, odaklı ve enerjik tutmaya yardımcı olacaktır.
Glutatyon depresyona yardımcı olabilir mi?
Depresyon, obsesif kompülsif bozukluk ve şizofreni teşhisi konan kişiler düşük glutatyon seviyelerine sahiptir. Bipolar bozukluğu tedavi etmek için reçete edilen ilaçların çoğu, hücrelerdeki glutatyon seviyelerini artırarak çalışır.
Glutatyonun oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğu da gösterilmiştir. Stres, birçok akıl sağlığı dengesizliğinde önemli bir semptom ve katkıda bulunan faktördür. Son araştırmalar, glutatyonun otizm spektrum bozukluklarının semptomlarını iyileştirmek için umut verici bir tedavi olduğunu göstermektedir.
Ayrıca glutatyon ve C vitamini uygulaması, sivilce tedavisinde, kanser tedavisinde, yaşlanma ve doğurganlık düzeylerinin etkinliği konusu da dahil olmak üzere bir çok alanda alternatif ve tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.