Romatizmal Ağrı
Romatizma Nedir ?
Romatizmal ağrı , kısa adıyla romatizma (Romatoid artrit), eklemlerde ağrı, şişlik ve sertliğe neden olan uzun süreli bir durumdur. Durum genellikle elleri, ayakları ve bilekleri etkilemektedir.
Belirtilerin kötüleştiği, alevlenme olarak bilinen dönemler olabilir.
Bir alevlenmeyi tahmin etmek zor olmaktadır. Ancak tedavi ile bu zamanların sayısını azaltmak ve eklemlerdeki uzun vadeli hasarı en aza indirmek veya önlemek mümkündür.
Romatizmalı bazı kişiler, vücudun diğer bölgelerinde de problemler; yorgunluk ve kilo kaybı gibi daha genel belirtiler yaşayabilmektedir.
Ağrı, sertlik veya eklem hasarının şiddetine bağlı olarak, günlük işler zorlaşabilir veya yapmanız daha uzun sürebilir. Günlük işlerinizi yapma şeklinize uyum sağlamanız gerekebilmektedir.
Romatizma Belirtileri
Romatizmanın en çok görülen belirtileri; eklem ağrısı, şişlik ve sertliktir. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde daha genel belirtilere ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Romatizma belirtileri genellikle birkaç hafta içinde kademeli olarak gelişir. Ancak bazı vakalarda birkaç gün içinde hızla ilerlediği de görülmüştür.
Belirtiler kişiden kişiye değişir. Gelip gidebilirler veya zamanla değişebilirler. Durumunuz veya belirtileriniz kötüleştiğinde alevlenmeler yaşayabilirsiniz.
Romatizma esas olarak eklemleri etkiler. Vücuttaki herhangi bir eklemde sorunlara neden olabilmektedir. Ancak genellikle ilk etkilenen eller ve ayaklardaki küçük eklemlerdir.
Romatizma, tipik olarak eklemleri simetrik olarak etkiler (vücudun her iki tarafını aynı anda ve aynı ölçüde), her zaman böyle olmayadabilir.
Eklem ağrısı , romatizmal ağrı ile bağlantılı olduğundan genellikle zonklama şeklinde bir ağrıdır. Sabahları ve bir süre hareketsiz kaldıktan sonra genellikle daha da kötüleşmektedir.
Kronik Ağrıya Neden Olan Romatizmal Hastalıklar
100’den fazla romatizmal hastalık içerisinde eklemleri, tendonları, kemikleri, kasları ve bağları etkileyen çeşitli hastalıklar vardır. Osteoartrit gibi nispeten yaygın olanlar da dahil olmak üzere çoğu romatizmal hastalık kronik ağrıya neden olmaktadır.
Romatizmal bir hastalığınız olabileceğini düşünüyorsanız, mutlaka bir doktora görünün. Erken tedavi, bazı romatizmal hastalıkların neden olabileceği zararı önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olacaktır.
En Yaygın Romatizmal Hastalıklar ;
Kireçlenme
Muhtemelen romatizmal hastalıkların en bilinenidir. Eklemlerin yıpranması ve aşınması sonucu oluşan romatizmal hastalığa kireçlenme (osteoartrit) denir. Eklemlerimizi yastıklayan kıkırdak yıpranmaya başladıkça ortaya çıkan kireçlenme, genellikle insanlar yaşlandıkça gelişir. Bu, sonunda kemiklerin birbirlerine sürtünmesine, aralarında yastık olmamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, oldukça acı verici duruma dönüşür.
Romatizmal Eklem İltihabı
Osteoartritin aksine romatoid artrit, otoimmün bir hastalıktır. Vücudun bağışıklık sistemi ters gider ve sağlıklı dokuya saldırmaya başlar. Ağrılı, iltihaplı eklemlere neden olabilir ve bazı durumlarda gözlere veya akciğerlere zarar verebilmektedir.
Ankilozan Spondilit
Bu romatizmal hastalık çeşidi, erkekleri kadınlardan daha sık etkilemektedir. Genellikle erken yetişkinlikte görülen iltihaplı bir hastalıktır. Omurgayı etkiler, sırt ağrısına ve şişmeye neden olur. Sonunda bazı omurların (omurgadaki kemiklerin) birlikte büyümesine neden olabilir. Gözler gibi vücudun diğer bölgelerinde de iltihaplanmaya neden olabilmektedir.
Psoriatik Artrit
Bu, bağışıklık sisteminin sağlıklı dokuya saldırdığı başka bir hastalıktır. İlk belirtiler genellikle pullu, kırmızı ve beyaz lekelere neden olan bir cilt hastalığı olan sedef hastalığıdır. Bazı insanlarda durum, eklem ağrısına ve şişmeye neden olan psoriatik artrite dönüşecektir. Ağrı, ayak parmaklarından omurgaya kadar çeşitli yerlerde ortaya çıkabilmektedir.
Gut
Gut hastalarının kanlarında yüksek düzeyde ürik asit bulunur. Bu da eklemlerinde ürat kristallerinin oluşmasına neden olabilir. Bu, eklemlerde ani ve şiddetli ağrıya neden olur. Gut genellikle ayak başparmağındaki büyük eklemde ortaya çıkar. Ancak vücuttaki herhangi bir eklemde de olabilir. Ağrıya ek olarak, etkilenen eklemler muhtemelen kırmızı, sıcak ve şişmiş olacaktır.
Lupus
Başka bir otoimmün bozukluk olan Lupus, vücutta çeşitli belirtilere neden olabilmektedir. Bazen yüzde kızarıklığa neden olur. Eklem ağrısı ve sertliği, yorgunluk, göğüs ağrısı, böbrek sorunları, kuru gözler, baş ağrıları ve hafıza kaybı bilinen belirtileri arasındadır.
Romatizmal Ağrı Terapileri
Romatizma terapileri, eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya, ağrıyı hafifletmeye, eklem hasarını önlemeye veya yavaşlatmaya, engelliliği azaltmaya ve mümkün olduğunca aktif olmanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Bu amaçla yapılan tamamlayıcı tedaviler ile birlikte; zihin-vücut terapileri, şifalı bitkiler ve enerji tıbbı genel bakımın bir parçası olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Aslında, daha önce tamamlayıcı-alternatif tıp olarak kabul edilen bazı tedaviler, standart bakım alanına taşınmıştır.
Genel olarak, hastaların fiziksel / duygusal stresi gevşetmelerine ve dengelemelerine yardımcı olan tamamlayıcı tedavi yöntemleri, çeşitli mekanizmalarla birlikte faydalı olabilir.
Romatoid artritin devam eden tedavisi için genellikle çeşitli yaşam tarzı önerileri kabul edilmektedir.
Bunlar şunları içerir:
1) Yeterli beslenme için sağlıklı, dengeli bir diyet,
2) Düzenli fiziksel aktiviteye katılmak,
3) Stres kaynaklarını azaltmak ve stresi daha iyi yönetmenin yollarını bulmak,
4) Sosyal destek kaynaklarına güvenmek,
5) Bakım sağlayıcılarla açık bir şekilde iletişim kurmak,
6) Hastalık yönetiminde aktif bir rol almak.
Romatizmal ağrılar, bilinen tedavilerin ötesinde, bireyin refahının tüm yönlerini ele alan bir yaklaşımı gerektirir. Romatizmal ağrı terapileri, hastalık yönetiminde aktif bir rol üstlenmeyi içererek, stresi ele almaktadır. Ayrıca sosyal desteği içerir. Hastanın diyet, egzersiz gibi sağlıklı seçimlere dikkatini artırır.
Dr. Asuman Yeni ile İyi Yaşam Terapileri Merkezimizde Romatizmal Ağrı Terapileri hakkında ayrıntılı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçin.